Wednesday, April 3, 2013

MAJLIS AQIQAH & CUKUR JAMBUL NAURAH

Entri lama yang lambat update...............
syukur alhamdulillah pada 9.3.2013 yang lalu anak comel bernama Nur Naurah ini telah kami suami isteri adakan majlis Aqiqah dan Cukur Jambul untuk gegirl kesayangan kami yang sorang ni. Pada ketika majlis ini berlangsung Naurah baru berusia 23 hari, tali pusat pun belum tertanggal lagi. Majlis ini dilangsungkan awal kerana atok Naurah mahu adakan awal kerana hanya minggu tersebut sahaja yang kami sekeluarga bebas dari sebarang aktiviti kenduri kendara dan jimba berjimba. huhu kami sekeluarga memang sibuk memanjang.sebelum majlis berlangsung, dikhuatiri Naurah akan membuat perangai atau hal yang pelik-pelik seperti :
menangis
melalak
menjerit
berteriak
oleh itu mama Naurah ini telah menyumbat Naurah dengan susu cap gantung, tidak cukup dengan itu, terlalu khuatir perkara di atas terjadi, mama telah menyumbat Naurah dengan susu cap botol edisi gantung yang telah diperah dengan jayanya.


fuhhhhh.....akhirnya segala perkara yang dikhuatiri seperti diatas terjadi Naurah menjadi behave dengan tersenyum kekenyangan. Muka mama juga harus tersenyum kerana anak comelnya sudah kenyang sebelum majlis berlangsung, mama Naurah masih berdoa di dalam hati perkara yang dikhuatiri tidak terjadi.

Akhirnya.........


Naurah tidur dengan nyenyak seperti puteri ayu di bawah bulan (tajuk sekadar hiasan huhuhu....) 


Ini adalah geng-geng marhaban kawan-kawan nenek Naurah, Naurah lena saje sepanjang majlis berlangsung, agaknya Naurah terdodoi dengan nyanyian lagu-lagu marhaban. Ada lagu dendang fatimah, sedap gak lagu tu.....nampak sangat tak pernah dengar orang marhaban.
Okeh, masa yang di tunggu-tunggu sudah tiba iaitu, sesi menggunting rambut Naurah. Oleh sebab semua yang menggunting rambut Naurah pangkat nenek-nenek so Naurah di dalam tidur monolog didalam hati:


"nenek jangan potong rambut Naurah pendek sangat yerrrrr nenek" 


Pada minit-minit terakhir, fuhhhhhhhh.......mama Naurah kembali khuatir dan cemas, sebab apa ni.


Sebab Naurah mula menunjukkan tanda-tanda berikut:

mahu menangis
mahu poopoo
mahu susu
mahu melalak
mahu teriakoh tidak


Tetapi, itu semua hanya lakonan dan sandiwara Naurah, mungkin telah terdidik sewaktu dalam kandungan kerana mama Naurah gemar menonton sinetron, Naurah kembali tidur ZZZzzzzzzZZZzzzzzz.

Disini Naurah ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada sedara mara Naurah, kawan-kawan nenek, kawan-kawan mama, jiran-jiran yang secara langsung dan tidak langsung menjayakan majlis Naurah ini. Kepada mama terima kasih sebab sediakan buaian yang membuatkan Naurah tidur dengan lena. Naurah sayang mama. Naurah stop disini........

Ok fine Naurah, ini blog mama so bagi mama yang cakap ok.
Thanks kepada semua, kepada kawan-kawan yang datang Achik huda, auntie jila, mokcik dora natasha, auntie anny zara, pokcik hata kelazzzzz sangat tu, cikgu jaja suami serta anak-anak, dan kawan-kawan yang kirim titipan buat Naurah, terima kasih sangat-sangat. Tidak lupa kepada kawan-kawan ayah yang datang, sampai ke malam pun kawan ayah ada yang datang lagi, majlis Naurah tamat dengan segalanya berjalan dengan lancar. Harap Naurah menjadi anak yang baik dan solehah. Amin..............
1 comment:

Achik_Huda said...

sama2...maaf ler tak dpt lepak lame2..sebab achik huda dh sampai lama pun...huhuhu =P